Limburgradar januari 2021

Synthese

Begin juli 2020 ging de eerste coronagolf liggen en kon de Limburgse economie stilaan rechtkrabbelen na de mokerslag die de eerste golf en bijhorende lockdown hadden toegediend. Een aantal indicatoren in deze Limburgradar met de resultaten voor het 3e kwartaal van 2020 vertonen zelfs een verbetering t.o.v. de zomer van 2019. Onze Limburgse economie houdt voorlopig dus, in vergelijking met Vlaanderen, vrij goed stand en kreeg in de zomer van 2020 terug een beetje zuurstof. Het is nu afwachten wat de impact is van de tweede coronagolf op de economische activiteit in de provincie.
Tom Vandeput
Gedeputeerde voor Economie
Voorzitter POM Limburg

Kwart meer startende ondernemingen

De eerste coronagolf blijkt het vertrouwen om een eigen onderneming te starten nauwelijks te hebben aangetast. In de maanden juli, augustus en september van afgelopen jaar telde Limburg immers een kwart (+26%) meer starters dan in de zomermaanden van 2019. In Vlaanderen steeg het aantal starters met 20%.

Sterk verminderde vraag naar nieuwe arbeidskrachten

De verminderde economische activiteit tijdens de eerste coronagolf laat zich ook daarna, in het 3e kwartaal, duidelijk voelen in de vacaturecijfers. De zoektocht naar nieuwe arbeidskrachten viel in Limburg sterk terug, met een daling van het aantal ontvangen vacatures met 23% (Vlaanderen: -20%). Ook het aantal openstaande vacatures nam sterk af. In combinatie met een toename van het aantal niet-werkende werkzoekenden, betekent dit dat de krapte op de arbeidsmarkt is afgenomen.

Behoorlijke zomer voor Limburgs toerisme

Nadat het toerisme in Limburg tijdens de eerste coronagolf volledig stilviel, bracht de zomer beterschap. Tegenover de zomer van 2019 was er nog steeds een kleine achteruitgang in het aantal toeristische aankomsten (-3,3%), maar daarmee deed Limburg het wel beduidend beter dan Vlaanderen (-34,2%). Veel mensen kozen afgelopen zomer voor een vakantie dicht bij huis en Limburg bleek daarbij een populaire bestemming. 1 op 5 van alle toeristische aankomsten in Vlaanderen situeerde zich in Limburg, het hoogste aandeel ooit.

Flinke injectie voor nieuwbouw

In het 3e kwartaal van 2020 werden in Limburg 1.641 bouwvergunningen goedgekeurd voor nieuwbouwwoningen, een toename met liefst 8,3% t.o.v. het 3e kwartaal van 2019. Een stevige impuls voor de Limburgse bouwsector na de sterke terugval van het aantal bouwvergunningen in het 2e kwartaal. Limburg scoort ook opvallend beter dan Vlaanderen, waar er afgelopen zomer 11,5% minder vergunningen voor nieuwbouwwoningen werden afgeleverd tegenover een jaar eerder.

Op de hoogte blijven?

Wenst u via mail op de hoogte gebracht te worden wanneer een nieuwe editie van de Limburgradar verschijnt?

Schrijf je hier in

Wat is de “Limburgradar"?

Met de Limburgradar brengt POM Limburg op kwartaalbasis de evolutie van de economische activiteit in de provincie Limburg in kaart. Raadpleeg de Limburgradar via de verschillende thema’s.

Downloaden