Limburgradar januari 2021

Tijdelijke werkloosheid

Tijdelijke werkloosheid in Limburg lager dan in Vlaanderen

De maatregelen rond de tijdelijke werkloosheid boden veel bedrijven een belangrijke reddingsboei voor het aan boord houden van hun werkkrachten. Tijdens de eerste lockdown werd er dan ook massaal beroep op gedaan. In vergelijking met het 2e kwartaal van 2020 was er in het 3e kwartaal, toen de overheidsmaatregelen versoepelden, logischerwijze een sterke terugval van de tijdelijke werkloosheid. Desondanks bleef het aantal tijdelijk werklozen op een beduidend hoger niveau dan in de voorgaande jaren.

In de maanden juli, augustus en september 2020 telde Limburg gemiddeld 26.133 werknemers die minstens één dag tijdelijk werkloos waren. Dat zijn er meer dan 60.000 minder dan in het 2e kwartaal van 2020, maar wel nog steeds bijna 20.000 meer dan in de zomer van 2019.

Opvallend is dat, sinds de invoering van de aangepaste regeling rond de tijdelijke werkloosheid ten gevolge van Covid-19, Limburg het steeds beter doet in de cijfers dan Vlaanderen. Al in het 2e kwartaal van 2020 was de stijging van de tijdelijke werkloosheid merkelijk lager in Limburg dan in Vlaanderen (+785,5% t.o.v. + 987,0%) en dat verschil werd doorgetrokken in het 3e kwartaal van 2020. In vergelijking met een jaar eerder waren er in de afgelopen zomermaanden in Limburg 231,8% meer tijdelijk werklozen en in Vlaanderen 341,5%.

 

De meest recente cijfers van de tijdelijke werkloosheid op maandbasis kan u raadplegen in de Coronamonitor van POM Limburg

Op de hoogte blijven?

Wenst u via mail op de hoogte gebracht te worden wanneer een nieuwe editie van de Limburgradar verschijnt?

Schrijf je hier in

Wat is de “Limburgradar"?

Met de Limburgradar brengt POM Limburg op kwartaalbasis de evolutie van de economische activiteit in de provincie Limburg in kaart. Raadpleeg de Limburgradar via de verschillende thema’s.

Downloaden