Limburgradar april 2024

Werkzoekenden

Limburg doet het al 4 jaar op rij beter dan Vlaanderen

Limburg telde in 2023 gemiddeld net iets meer dan 25.000 werkzoekenden zonder werk. Dat zijn er zo’n 2.000 meer dan in 2022, ofwel een stijging van 8,7%. In Vlaanderen nam het aantal werkzoekenden zonder werk toe met 10,5%. Het is al voor het 4e jaar op rij dat de werkloosheid in Limburg een gunstigere evolutie kent dan in Vlaanderen. In 8 van de 10 afgelopen jaren deed Limburg het in de jaar-op-jaar evolutie overigens beter dan Vlaanderen.

In tegenstelling tot de voorgaande jaren gingen de werkloosheidscijfers in 2023 wel weer de hoogte in. Dit kan quasi volledig worden toegeschreven aan de inspanningen van de VDAB om voormalig niet-beroepsactieven toe te leiden naar de arbeidsmarkt, waardoor zij in eerste instantie worden ingeschreven en begeleid als werkzoekende zonder werk.

Arbeidsmarktvijver nog steeds zeer droog

De aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt is één van de belangrijkste uitdagingen waar bedrijven vandaag mee te kampen hebben. Volgens werkgeversorganisaties zet het een rem op de groei van 2 op 3 Limburgse bedrijven. En hoewel het aantal werkzoekenden zonder werk per openstaande vacature in 2023 iets hoger lag dan in 2022 (2,6 vs. 2,3), blijft deze spanningsgraad in historisch opzicht bijzonder laag. De vijver waarin bedrijven kunnen vissen naar nieuwe medewerkers blijft dan ook dun bevolkt. In economisch opzicht is dat een positief signaal want dat betekent dat de werkloosheid laag is en het vacatureaanbod hoog, maar bedrijven moeten wel op zoek naar creatieve oplossingen om hun werking en groei te verzekeren en verder te versterken.

Limburg sluit het jaar af met lagere werkzoekendengraad dan Vlaanderen

In het laatste kwartaal van 2024 bedroeg de Limburgse werkzoekendengraad 6,3%. In Vlaanderen was dat 6,6%. Nooit eerder dook Limburg sterker onder het Vlaamse cijfer. De aanhoudende gunstigere evolutie van het aantal werkzoekenden zonder werk van de afgelopen 4 jaar vertaalt zicht dus ook in een lagere werkzoekendengraad. Op jaarbasis was in 2023 het verschil tussen Limburg en Vlaanderen kleiner (6,2% vs. 6,3%), maar nog steeds in het voordeel van Limburg. Tegenover 2022 is de werkzoekendengraad in beide regio’s wel gestegen omwille van het hogere bereik van de voorheen niet-beroepsactieven.

Op de hoogte blijven?

Wenst u via mail op de hoogte gebracht te worden wanneer een nieuwe editie van de Limburgradar verschijnt?

Schrijf je hier in

Wat is de “Limburgradar"?

Met de Limburgradar brengt POM Limburg op kwartaalbasis de evolutie van de economische activiteit in de provincie Limburg in kaart. Raadpleeg de Limburgradar via de verschillende thema’s.

Downloaden