Limburgradar januari 2021

Bouwvergunningen

Flinke injectie voor bouw nieuwe woningen in Limburg

Nadat de eerste coronagolf een beetje was gaan liggen, maakten heel wat Limburgers werk van de afronding van hun dossier voor het verkrijgen van een bouwvergunning. De leidde in het 3e kwartaal van 2020 tot in totaal 1.641 nieuwe vergunningen voor nieuwbouwwoningen in onze provincie, een stijging met 8,3% t.o.v. het 3e kwartaal van 2019. Een stevige impuls voor de Limburgse bouwbedrijven, na een sterke terugval van het aantal vergunningen in de lockdown tijdens het 2e kwartaal van afgelopen jaar.

De toename in Limburg staat in schril contrast met de aanhoudende daling van het aantal residentiële nieuwbouwvergunningen in Vlaanderen (-11,5%). Zowat 1 op de 6 afgeleverde vergunningen in Vlaanderen situeerde zich in Limburg.

Renovatie meer in trek bij Vlamingen dan bij Limburgers

De sterke stijging van het aantal renovatiedossiers in Limburg tijdens de 2e jaarhelft van 2019 en begin 2020 werd bruusk een halt toegeroepen vanaf het 2e kwartaal van 2020. Die terugval kreeg een vervolg in het 3e kwartaal van 2020, toen er 6% minder vergunningen voor de renovatie van woningen werden goedgekeurd dan in het 3e kwartaal van 2019.

Vlaanderen beperkte het verlies al in het 2e kwartaal en kende in het 3e kwartaal opnieuw een stijging van het aantal woonrenovatievergunningen (+3,4%). Minder dan 1 op 8 van deze vergunningen situeerde zich in Limburg.

Sterke daling van de vergunningen voor bouw en renovatie van niet-woongebouwen blijft aanhouden

Hoewel de terugval minder groot is dan in het 2e kwartaal, laten Limburg en Vlaanderen ook in het 3e kwartaal van 2020 een daling optekenen van het aantal goedgekeurde bouwvergunningen voor de bouw en renovatie van niet-residentiële gebouwen (bv. bedrijfsgebouwen) in vergelijking met een jaar eerder. In Limburg gaat het om een daling van 9,6%, in Vlaanderen van 9,0%. In het 2e kwartaal liepen de afnames nog op tot respectievelijk -32,2% en -18,9%.

In totaal werden in juli, augustus en september 2020 in Limburg 253 bouwvergunningen afgeleverd voor niet-woongebouwen (177 voor nieuwbouw en 76 voor renovatie). Daarmee neemt Limburg een aandeel in van 13% in Vlaanderen.

Op de hoogte blijven?

Wenst u via mail op de hoogte gebracht te worden wanneer een nieuwe editie van de Limburgradar verschijnt?

Schrijf je hier in

Wat is de “Limburgradar"?

Met de Limburgradar brengt POM Limburg op kwartaalbasis de evolutie van de economische activiteit in de provincie Limburg in kaart. Raadpleeg de Limburgradar via de verschillende thema’s.

Downloaden