Limburgradar januari 2021

Toeristische aankomsten en overnachtingen

Behoorlijke zomer voor Limburgs toerisme

Nadat het toerisme in Limburg tijdens de eerste coronagolf volledig stilviel, bracht de zomer beterschap. Tegenover de zomer van 2019 was er nog steeds een kleine achteruitgang in het aantal toeristische aankomsten (-3,3%), maar daarmee deed Limburg het wel beduidend beter dan Vlaanderen (-34,2%).

Veel mensen kozen afgelopen zomer voor een vakantie dicht bij huis en Limburg bleek daarbij een populaire bestemming. Van alle toeristische aankomsten in Vlaanderen in de maanden juli, augustus en september 2020 ging het in 1 op de 5 gevallen om een locatie in Limburg (20%), het hoogste aandeel ooit. De afgelopen jaren bedroeg dat Limburgs aandeel gemiddeld om en bij de 14%.

Bedden in Limburgse logies minder gevuld, maar niet zo erg als in Vlaanderen

Ruim 1,6 miljoen overnachtingen noteerden de Limburgse logiesuitbaters in de afgelopen zomer. Dat zijn er 6,2% minder dan een jaar eerder. Daarmee bleef de schade in vergelijking met Vlaanderen (-21,3%) nog enigszins beperkt, al komt dit verlies nog eens bovenop de dramatische resultaten van het 2e kwartaal. Ook het 4e kwartaal biedt weinig uitzicht op een herstel van de cijfers. Het mag nog maar eens duidelijk zijn dat Covid-19 een bijzonder zware impact heeft op de Limburgse en Vlaamse vrijetijdseconomie.

Limburg is gemiddeld goed voor zowat 17% van alle toeristische overnachtingen in Vlaanderen. Tijdens de laatste zomer liep dit aandeel op tot 21%. Dat betekent dus dat meer dan 1 op 5 overnachtingen in een hotel, vakantiepark, camping, B&B,… in Vlaanderen zich afspeelde in Limburg. Nooit eerder was dit aandeel zo hoog.

Op de hoogte blijven?

Wenst u via mail op de hoogte gebracht te worden wanneer een nieuwe editie van de Limburgradar verschijnt?

Schrijf je hier in

Wat is de “Limburgradar"?

Met de Limburgradar brengt POM Limburg op kwartaalbasis de evolutie van de economische activiteit in de provincie Limburg in kaart. Raadpleeg de Limburgradar via de verschillende thema’s.

Downloaden