Limburgradar januari 2021

Omzet, uitvoer en investeringen

Omzet Limburgse bedrijven terug op niveau, maar vrees voor impact tweede golf

Na een voor de bedrijfsomzetten desastreus 2e kwartaal van 2020, waarin de Limburgse bedrijven het overigens beter deden dan de Vlaamse, lijkt het 3e kwartaal opnieuw enig soelaas te bieden. Wederom presteren de Limburgse bedrijven verhoudingsgewijs beter dan de Vlaamse. In Limburg werd in de zomer van 2020 een lichte omzetdaling van 1,0% opgetekend t.o.v. de zomer van 2019. In Vlaanderen was het verschil wat groter (-3,4%).

Al sinds begin 2019 kent de omzet van de Limburgse bedrijven verhoudingsgewijs een betere evolutie dan die van hun Vlaamse collega’s. Hierdoor zit de omzet in Limburg in het 3e kwartaal van 2020 nog vrij ruim boven het niveau van begin 2017, terwijl Vlaanderen daar net onder blijft. Het is nu vooral bang afwachten wat de impact van de tweede golf van het coronavirus zal zijn op de omzet van de bedrijven, want een nieuwe terugval zoals in het 2e kwartaal zou voor veel bedrijven rampzalig zijn.

Export vanuit Vlaanderen op laagste niveau in 10 jaar

Terwijl de export vanuit Vlaanderen in het 3e kwartaal van 2020 verder wegzakte en zelfs de laagste waarde van de afgelopen 10 jaar bereikte, wist Limburg zich iets te verbeteren ten opzichte van het 2e kwartaal. Het verschil op jaarbasis in het 3e kwartaal van 2020 oogt echter nog steeds niet goed, met een verlies van 7,6% t.o.v. het 3e kwartaal van 2019. In Vlaanderen werd in de zomermaanden van 2020 geëxporteerd voor een totale waarde die maar liefst 20,2% lager lag dan in de zomer van 2019. De wereldwijde verspreiding van het coronavirus heeft een duidelijk negatief effect op de internationale handel.

De evolutie van de uitvoer in Vlaanderen en Limburg in het 3e kwartaal is omgekeerd aan die van het 2e kwartaal, toen Limburg verhoudingsgewijs nog een beduidend groter verlies aan exportwaarde liet optekenen dan Vlaanderen.

Limburgse bedrijven blijven investeren

Het blijft verbazingwekkend hoe de Limburgse bedrijven in deze crisis toch de veerkracht tonen om te investeren in de toekomst van het bedrijf. Net zoals in het 2e kwartaal, toen de eerste coronagolf keihard toesloeg, zijn de investeringen van de Limburgse bedrijven ook in het 3e kwartaal opnieuw gestegen t.o.v. dezelfde periode in 2019. De stijging liep zelfs op tot 4,2%. In Vlaanderen daalden de bedrijfsinvesteringen tegelijkertijd met nagenoeg hetzelfde percentage.

Al 5 jaar lang valt er in Limburg ieder kwartaal een stijging van de investeringen te noteren t.o.v. hetzelfde kwartaal een jaar eerder (21 kwartalen op rij). De investeringsbereidheid van de Limburgse bedrijven blijft dus groot.

Op de hoogte blijven?

Wenst u via mail op de hoogte gebracht te worden wanneer een nieuwe editie van de Limburgradar verschijnt?

Schrijf je hier in

Wat is de “Limburgradar"?

Met de Limburgradar brengt POM Limburg op kwartaalbasis de evolutie van de economische activiteit in de provincie Limburg in kaart. Raadpleeg de Limburgradar via de verschillende thema’s.

Downloaden